ربات سورنا، پیشرفتهترین انساننمای ایرانی
سورنا، اولین ربات انساننمای ایرانی از سوی محققان دانشگاه تهران در مرکز سیستمها و فناوریهای پیشرفته (CAST)، رونمایی شد و سپس نسخه های ۲ و ۳ از این ربات با بهبود چشمگیری در طراحی و انجام انواع حرکات در سال ۲۰۱۵ توسط همین تیم معرفی شدند.
اکنون ربات سورنا ۴ با ۱/۷ متر قد و وزن ۶۸ کیلوگرم نسبت به نسخههای پیشین خود تفاوتهای چشمگیری دارد که از مهمترین آنها میتوان به امکان راه رفتن بر روی سطوح ناهموار اشاره کرد. همچنین در سورنا ۴، برای بررسی و پیادهسازی حرکتهای مختلف مانند گرفتن اشیاء، حرکت به طرفین، عقب گرد، دور زدن، شوتزدن و بازیابی تعادل، از شبیهسازهای گزبو (Gazebo)، کورئونوید (Choreonoid) و متلب (MATLAB) استفاده شده است و با کمک سیستم عامل رباتها (ROS)، امکان اجرای همزمان برنامهها، پایش وضعیت ربات به صورت برخط و اجرای بلادرنگ الگوریتمها برای این ربات امکانپذیر شده است.
همان طور که در ویدیوی زیر مشاهده میفرمایید، ربات در حال تصویر برداری، گرفتن بطری آب از شخص و نوشتن اسم خود میباشد و میتواند از خود و تیم سازندهاش که در کنار او هستند عکس سلفی بگیرد.
یکی از اهداف اصلی پروژه سورنا ۴، ساخت رباتی با قابلیت تعامل بیشتر با محیط اطراف و انسان بوده است. نسخه جدید این ربات قابلیت تشخیص چهره انسان و شمارش آنها، تشخیص اشیا و یافتن موقعیت آنها، تشخیص حرکت انسان، تشخیص گفتار و پاسخ دادن به آنها را داراست. همچنین با ترکیب هوش مصنوعی و حرکات تمام تنه ربات، سورنا ۴ قابلیت گرفتن اجسام، دنبال کردن چهره افراد و اشیا و تقلید حرکات انسان را دارد.
این تیم که بیش از ۵۰ مهندس و پژوهشگر در آن حضور دارند، در مرکز سیستمها و فناوریهای پیشرفته (CAST) واقع در دانشگاه تهران، ۴ سال از وقت خود را صرف تحقیق و توسعه این ربات کردهاند.