دانش آموزان ژاپنی و جامعه 5.0
دانش آموزان ژاپنی به زودی برای یادگیری مهارت های انسانی در جهت استفاده از تکنولوژی های نوین، با سیستم های قدیمی آموزشی خداحافظی خواهند کرد. چرا که این سیستم های قدیمی تنها مبتنی بر روش های نمره دهی و یادگیری غیر عملی علوم و تکنولوژی هستند.
ژاپنی ها، چشم انداز آینده خود را جامعه 5.0 قرار دادهاند و امیدوارند تا در این جامعه فوق العاده هوشمند با نفوذ فناورهایی مانند: داده های عظیم (big data)، اینترنت اشیاء (IoT) ، هوش مصنوعی (AI) و رباتیک، در تمامی بخش های جامعه و صنعت همراه با انقلاب اطلاعاتی، بتوانند زندگی راحت تر و پایدارتری را به ارمغان بیاورند.
"ماهیت جامعه پنجم به گونهای است که در مدتی کوتاه، راه حلی مناسب برای مسائل و نیازهای اکثر افراد جامعه ارائه خواهد داد." کنفرانس بین المللی آینده آسیا 2017
نخست وزیر ژاپن
ژاپن سردمدار تحولات آینده، پیشرو در آموزش
اگر تخیل، اولین قدم به سوی امکان باشد، آنگاه ژاپن سردمدار تحولات بزرگ آینده خواهد بود. اکنون بخش آموزشی این کشور وظیفه دارد نسلی از دانش آموزان را برای تبدیل این ایدهها و تخیلات به واقعیت پرورش دهد و ژاپن را به آیندهای ناشناخته و مهیج، سوق دهد و از آنجایی که ژاپن از پیشرفتهترین جوامع دنیاست، بقیه کشورها نیز توجه بسیاری به تحولات آن دارند.
"ما باید به دانش آموزان مهارت هایی را بیاموزیم تا بتوانند این تغییر و تحولات را زنده و پویا نگهدارند و خودشان نیز از عوامل این تغییرات باشند".
وزیر اسبق آموزش و پرورش ژاپن
در حال حاضر وزیر آموزش و پرورش ژاپن در حال بررسی و برنامهریزی سیستم آموزشی این کشور از دبستان تا مقاطع عالیه برای پاسخگویی به نیازها و ارزشهای جامعه پنجم میباشد.
از سال ۲۰۱۷، وزارت آموزش و پرورش ژاپن، کمیتهای از متخصصان دانشهای نوین از جمله هوش مصنوعی (AI) را برای بررسی این موضوعات تشکیل داده است. این کمیته پس از بحث و گفتگوهای فراوان، به این نتیجه کلی رسیدند که تمرکز بر استعداد و نقاط قوت افراد، نقش کلیدی برای آماده سازی دانشآموزان در جهت ایجاد تغییرات سریع در تکنولوژی ایفا میکند.
در عصر اطلاعات، دیگر نیازی نیست که مردم هر مطلبی را به خاطر بسپارند، چرا که امروزه بسیاری از وظایف به بهترین وجه توسط رایانهها انجام میشود. بنابراین میبایست بر مهارتهای انسانی همچون تعامل، رهبری، ثبات قدم، کنجکاوی، درک مطلب، مهارت مطالعه، حل مساله و تفکر محاسباتی تاکید بیشتری شود.
روشهای آموزشی منعطف
ژاپن در حال بررسی دو تغییر بنیادی در سیستم آموزشی خود است. اگر این دو تغییر با موفقیت رو به رو شود کل سیستم آموزش سنتی جهان دچار تغییر و تحولی بزرگ میشود و ژاپن به عنوان الگویی برای آموزش در عصر تکنولوژیهای پیشرفته شناخته خواهد شد.
اولین ایده این است که با اجرای یک رویکرد انعطاف پذیر در فرایند گذراندن پایههای تحصیلی، به جای سیستم ارزشیابی سنتی (قبولی و مردودی) ، تاکید بیشتری بر شرکت در کلاسهای تقویتی و جبرانی داشته باشیم تا از درک کامل مهارتها توسط دانش آموزان یقین حاصل شود.
به طور مثال اگر دانشآموزی کلاس پنجم را گذرانده اما در درسی مانند ریاضی به خوبی عمل نکرده باشد تا زمانی که مهارتهای این درس را کاملاً یاد نگرفته، در یک کلاس جبرانی شرکت کند تا به طور کامل مطالب این درس را بیاموزد و درک کند.
دانشآموز ژاپنی در حال یادگیری برنامه نویسی با Scratch
در این سیستم آموزشی نوین انتظار میرود که در پایههای پنجم، ششم و هفتم مهارتهای پایه که اساس همه چیز هستند بطور کامل کسب شود. زیرا اگر دانشآموزی مهارت درست مطالعه را نداشته باشد به طور قطع در درک مفاهیم دروسی مانند فیزیک یا شیمی به مشکل بر خواهد خورد.
به گفته وزیر اسبق آموزش و پرورش ژاپن، رفع فاصله بین بعضی مباحث و رشته های تحصیلی یکی دیگر از کارهای اساسی است که برای آماده سازی نسل آینده برای جامعه فوق هوشمند میبایست انجام داد.
برای مثال امروزه در کشور ژاپن، همانند بسیاری از کشورهای جهان، دانشجویانی که در آزمون ورودی دانشگاهها شرکت میکنند به دو دسته تقسیم می شوند: آنهایی که علوم انسانی یا علوم اجتماعی را انتخاب کردهاند و کسانی که علوم پایه و مهندسی می خوانند. بنابراین تنها یک حق انتخاب دارند. اما در دنیایی که فناوری تقریباً در بیشتر بخشهای جامعه گسترش پیدا کرده است، این رویکرد دیگر عملی نخواهد بود.
وی می گوید: “اگر شما در حال تحصیل در رشته فیزیک باشید، باید در کنار آن علوم انسانی را نیز فرا بگیرید به گونه ای که وقتی در شغل آینده خود با یک مسئله فلسفی یا اخلاقی رو به رو شدید بتوانید به راحتی از عهده تحلیل آن برآیید.”
در واقع کشور ژاپن برای تحقق جامعه فوق هوشمند پنجم، یک سیستم آموزشی را مد نظر دارد که در آن علاوه بر زبان و فلسفه، دانشهای دیگری همچون ریاضیات، علوم داده و برنامه نویسی، جزئی از آموزشهای پایه هستند.
ترجمه و تألیف: پیشروبات
منبع: foreignpolicy.com