ربات انسان نمای شرکت بوستون داینامیکس
آیا شرکت بوستون داینامیکس (Boston Dynamics) را میشناسید؟
شرکت بوستون داینامیکس یک کمپانی نام آشنا است که در سال 1992 به عنوان یک اسپینآف از انستیتو فناوری ماساچوست آمریکا (MIT) تاسیس شد. هدف اصلی این کمپانی تمرکز ویژه بر طراحی و مهندسی رباتها میباشد.
بوستون داینامیکس در سالهای اخیر توسط کمپانیهای مختلفی نظیر گوگل و سافت بانک خریداری شده است. اما در نهایت شرکت هیوندای کره جنوبی با خرید بوستون داینامیکس، سکاندار پیشرفتهترین کمپانی طراحی و ساخت ربات شد.
شرکت هیوندای در ایران بیشتر به عنوان کمپانی خودروسازی شناخته میشود. اما درحقیقت یک مجموعه و ابرگروه صنعتی است که در زمینههای مختلفی فعالیت میکند. این زمینه ها شامل بازوها و خطوط تولید رباتیک صنعتی نیز میشود و این مجموعه هر ساله محصولات متنوعی را به بازارهای جهانی ارائه میکند.
ویدیو جنجالی ربات انسان نمای اطلس (ATLAS) !
حدود سه هفته پیش از انتشار این مطلب، ویدئویی در فضای مجازی وایرال یا اصطلاحاً همهگیر شد. در این ویدیو جذاب بازهم بوستون داینامیکس با ربات انسان نمای پیشرفته خود موسوم به اطلس خودنمایی کرده بود. در این ویدئو که بسیار هم مورد استقبال علاقهمندان به دنیای رباتیک واقع شده است، ربات انسان نمای اطلس با حرکات آکروباتیک و حرکات پارکور خود همگان را شگفت زده کرد. در ویدیو زیر “دکتر علی خورشیدی بنام” توضیحات مفیدی درباره نکات فنی ربات انسان نمای اطلس و حواشی فیلم منتشر شده از آن میگوید.
در واقع این ویدئو و حرکات این ربات ها در آن، چنان پیشرفته و حیرت انگیز بود که بسیاری این ویدئو را تقلبی (فیک) خواندند. اما در این مقاله با نمایش ویدئوهایی از پشت صحنه تلاشهای متخصصین و پژوهشگران بوستون داینامیکس قصد داریم واقعی بودن این ویدئو را اثبات کنیم. ابتدا اجازه دهید کمی بیشتر با جناب اطلس، پیشرفته ترین ربات انسان نمای ساخته بشر آشنا شویم:
ویژگیهای ربات انسان نمای اطلس(ATLAS)
اطلس یک ربات انسان نمای ۸۹ کیلوگرمی است. این ربات در سال ۲۰۱۳ و برپایه پروژهای موسوم به پتمن متولد شد. سرمایه گذار اصلی این پروژه آژانس پژوهشهای پیشرفته دفاعی ایالات متحده آمریکا ( DARPA) میباشد. هدف اولیه ربات انسان نما، عملیات جستجو و نجات معرفی گردید.
قد این ربات در حدود ۱۵۰ سانتیمتر بوده و نسخه کامل آن 28 درجه آزادی دارد. این ربات به کمک دوربینهای استریو رنگی، فاصله سنج و اسکنر لیزری و دوربینهای عمقسنج میتواند اطراف خود را ببیند. تغذیه نسل جدید این ربات به صورت کاملاً مستقل میباشد. تمامی محاسبات مربوط به کنترل، ادراک و تخمینهای حرکتی، توسط سه کامپیوتر روی خود این ربات انجام میشود.
عملگرهای ۲۸ گانه این ربات انسان نما از نوع عملگرهای هیدرولیکی میباشد. ۶ عدد از این عملگرها در هر پا، ۶ عدد در هر دست، ۳ عدد در کمر و ۱ عدد در گردن تعبیه شده است. این عملگرها برای این ربات، امکان حرکاتی شبیه به انسان و البته در برخی از موارد فراتر از انسان عادی را فراهم میآورد. این قابلیتهای خارق العاده شامل پریدن، پشتک زدن، حرکات پارکور و آکروباتیک و… میشود.
پشت صحنه فیلم ربات انسان نمای اطلس(ATLAS)
اما چند روز پس از انتشار ویدئوی یک دقیقهای پرحاشیه، بوستون داینامیکس در ویدئویی دیگر پشت صحنه و مراحل فیلم برداری این ربات ها را نشان داد؛ شکستهای پی در پی، آسیب دیدگی و شکستگی قطعات و بدنه ربات علیرغم اینکه دردناک است اما بیانگر این واقعیت است که اطلس یک ربات انسان نمای واقعی و در حال تکامل است، بدیهی است که در ویدئوهای تبلیغاتی یک دقیقهای مجالی برای نمایش شکستها و مجموعه تلاشهای یک مجموعه علمی نیست و صرفاً نتیجه نهایی نشان داده میشود؛ اما ویدئوی تکمیلی بوستون داینامیکس اثبات کننده و بیانگر این مسیر پیشرفت و تلاش های مهندسان زبدهای هست که گروهی از ربات ها را آنچنان برنامهریزی و طراحی میکنند تا آن صحنههای خارق العاده و مسحور کننده را به وجود آوردند.
حال نظر شما چیست؟ آینده رباتهای انسان نما را به کجا خواهد برد؟ آیا باید به این علم خوشبین بود یا این ربات ها خطرآفرین خواهند بود؟