Octobot، اولین ربات نرم!
محققان دانشگاه هاروارد یک نمونه ربات نرم (soft robot) را با استفاده از چاپگر سه بعدی ساختهاند که میتواند برای حرکت خود به جای نیروی الکتریکی ذخیره شده در باتریها از فشار گاز تولید شده توسط واکنشهای شیمیایی استفاده کند.
این ربات که نامش Octabat میباشد و به اختاپوسهای کارتونی شباهت دارد، شامل هیچ قطعه صلب یا سخت افزار الکترونیکی نیست بلکه بدنهای از جنس سیلیکون دارد که در آن شبکهای از لولههای باریک قرار گرفته است. پیش از این رباتهای نرم برای تامین قدرت حرکتشان نیاز به بکارگیری قطعات و ماژولهای صلب داشتند اما این ربات از هیدروزن پروکسید مایع (Hydrogen peroxide) به عنوان سوخت استفاده میکند.
مکانیزم تولید و انتقال نیرو در این ربات چگونه است؟
هیدروژن پروکسید در داخل شبکهای از لولههای باریک که قبلا توسط چاپگر سه بعدی در داخل بدنه سیلیکونی ربات تزریق شده است به گردش درمیآید و درهنگام رسیدن به پلاتینیوم تعبیه شده در داخل این لولهها با آن واکنش شیمیایی میدهد. سپس گازهای تولید شده از این واکنش فضای داخل بازوهای ربات را پر کرده و به دلیل فشاری که ایجاد میکند موجب حرکت آنها میشود و به این طریق ربات میتواند به حرکت در آید.
اگرچه اکتابات هنوز نمی تواند مسیر حرکت خود را کنترل کند، اما این تیم پزوهشی در حال مطالعه و تحقیق برای یافتن روشهایی برای بکارگیری سنسورهای مختلف به منظور افزودن قابلیتهای “تعامل با محیط” و “جهتیابی” در این ربات هستند.
جایگزین کردن قطعات و ماژولهای صلب مانند باتری و موتورهای الکتریکی با مکانیزمهای منعطف و سیستمهای نرم آنالوگ، اصلی ترین چالش در ساخت این نوع رباتها میباشد. اما این تحقیق نشان میدهد که میتوان به سادگی قطعات اصلی یک ربات نرم ساده را تولید کرد و این دستاورد نوین مبنایی برای اجرای طرح های پیچیده تر در آینده خواهد بود.
منبع: dezeen.com