آموزش هوشمصنوعی به کودکان
۱۰ دلیل یادگیری هوش مصنوعی برای کودکان
۱. توسعه مهارتهای تفکر انتقادی و حل مسئله:
هوش مصنوعی به کودکان کمک میکند تا با چالشهای پیچیده روبرو شده و راهحلهای خلاقانه برای آنها پیدا کنند. آنها با یادگیری نحوه برنامهنویسی و آموزش مدلهای هوش مصنوعی، مهارتهای تفکر انتقادی، تجزیه و تحلیل و حل مسئله خود را ارتقا میدهند.
آیا هوش مصنوعی باعث تنبلی ذهنی بچهها خواهد شد؟
ممکن است در بعضی از موارد موجب تنبلی ذهنی بچه ها وبه طور کلی انسان ها شود اما از طرفی با سرعتی که به کارها خواهد بخشید باعث خلاقیت بیشتر و همچنین رقابت ذهن انسانی با هوش مصنوعی خواهد شد که خود به قدرت یافت ذهن انسان کمک خواهد کرد.
پیش ااز این بعضی از نرم افزارهای گرفیکی موجب شده بود تا بعضی فکر کنند ،سطح بالای خروجی این نرم افزار های آنقدر بالاست که انسان ها دیگر نمی توانند به آن دست پیدا کنند امانقاشان به رسیدن به سطح بالای نقاشی در سبک هایپر رئال ثابت کردند که اینطور نیست. نمونههای زیادی از رقابت جویی میان انسان و تکنولوژی در طول زمان وجود داشته است که خود نشان از این موضوع می باشد.
۲. افزایش خلاقیت و نوآوری:
هوش مصنوعی بستری برای نوآوری و خلاقیت به کودکان ارائه میدهد. آنها میتوانند از هوش مصنوعی برای طراحی بازی، کنترل ربات و یا حتی ساخت برنامههای کاربردی پردازش تصویر استفاده کنند.
۳. آمادگی برای مشاغل آینده:
۴. درک بهتر دنیای اطراف:
۵. افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس:
۶. پرورش تفکر خلاق و مستقل:
۷. ترویج کار گروهی و همکاری:
۸. ایجاد علاقه به علوم کامپیوتر و مهندسی:
یادگیری هوش مصنوعی میتواند جرقهای برای ایجاد علاقه به علوم کامپیوتر و مهندسی در کودکان باشد. آنها با آشنایی با این مفاهیم، ممکن است در آینده به دنبال تحصیل در این رشتهها باشند.
۹. ارتقای مهارتهای سواد دیجیتالی:
در دنیای امروز، سواد دیجیتالی مهارتی ضروری برای همه افراد به حساب میآید. یادگیری هوش مصنوعی به کودکان کمک میکند تا با مفاهیم پایه کامپیوتر، اینترنت و فناوری اطلاعات آشنا شوند و از این طریق مهارتهای سواد دیجیتالی خود را ارتقا دهند.
۱۰. آماده شدن برای زندگی در دنیای دیجیتال:
نفوذ هوش مصنوعی روز به روز در زندگی روزمرهی ما بیشتر میشود، پس یادگیری آن به کودکان کمک میکند تا برای زندگی در دنیای دیجیتال آماده شوند و از مزایای این فناوری به طور کامل و اصولی استفاده کنند.
افراد مطرح دربارهی یادگیری برنامهنویسی و آموزش هوشمصنوعی به بچهها چه میگویند؟
برنامهنویسی زبان آینده است و اگر فرزندان ما به آن مسلط باشند، برای شغلهای فردا آماده خواهند بود. و با ادغام هوش مصنوعی در زمینههای بیشتر و بیشتر، درک اصول آن ضروری است.
تیم کوک (Tim Cook)، مدیرعامل اپل
هوش مصنوعی همه جا هست. این نیست که هوش مصنوعی قرار است جهان را تصرف کند، بلکه زندگی ما را تقویت میکند، بهبود سلامت، آموزش و جامعه به طور کلی را به همراه دارد. فرزندان ما باید آن را درک کنند تا بتوانند در آینده حرکت کنند.
فیفی لی (Fei-Fei Li)، پروفسور دانشگاه استنفورد و مدیر سابق آزمایشگاه هوش مصنوعی گوگل
یادگیری درباره هوش مصنوعی ضروری است زیرا تقریباً در هر جنبهای از زندگی ما ادغام خواهد شد. درک آن به ما این قدرت را میدهد که تاثیر آن بر جامعه را شکل دهیم.
ایلان ماسک (Elon Musk)، بنیانگذار تسلا و اسپیساکس
آموزش هوش مصنوعی برای کودکان در جهان چگونه است؟
علاوه بر دانشگاهها، یونسکو نیز نقشه راهی برای استفاده ایمن و آموزش موثر هوشمصنوعی ایجاد کرده که توسط آن مدارس و معلمان بتوانند دانش آموزان خود را آموزش داده و برای آیندهای پر از هوشمصنوعی آماده کنند.
همچنین در ایران پیشروبات در عرصهی آموزش هوش مصنوعی به کودکان پیشرو است و دورههای متناسب با سنین فرزندان شما را برگزار میکند. برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی دورههای هوش مصوعی و چگونگی ثبت نام روی لینک کلیک کنید.
چه سنی مناسب آموزش هوش مصنوعی به کودکان است ؟
با توجه به اهمیت هوش مصنوعی و تاثیر بسیار زیاد آن در زندگی آینده، آیا واقعاً همه کودکان باید هوش مصنوعی یاد بگیرند و چه سنی مناسب آموزش هوشمصنوعی به آنها است؟
به طور کلی، هوش مصنوعی را میتوانیم به کودکان در هر سنی آموزش دهیم، اما انتخاب روشهای آموزش، محتوا و ابزار باید با توجه به سن و توانایی ذهنی آنها باشد. برای مثال:
کودکان پیش از مدرسه: در این سنین میتوان، مفاهیم ساده هوش مصنوعی مانند الگوریتمها و الگوها را به صورت بازی و فعالیتهای ساده به کودک آموزش داد.
کودکان مدرسهای: میتوان به کودکانی که در این سنین قرار دارند مفاهیم پیشرفتهتری مانند یادگیری ماشین، شبکههای عصبی و برنامهنویسی کامپیوتری اشاره کرد، اما با استفاده از ابزارهای آموزشی مناسب برای این گروه سنی.
نوجوانان: در این سنین، میتوان به مفاهیم مرتبط با اخلاقیات و تأثیرات اجتماعی هوش مصنوعی نیز پرداخت تا آنها را برای مسئولیتپذیری در استفاده از تکنولوژیهای آینده آماده کرد.
تاثیر استفاده از ابزار و روشهای نامناسب بر روی آموزش چیست؟
اگر روش و ابزار آموزشی مورد استفاده مناسب سن و علاقهمندی کودک نباشد ممکن است باعث کلافگی و بی انگیزگی آنها نسبت به آموزش شود.
استفاده از الگوریتمهای سخت و ابزارهای بسیار تخصصی برنامهنویسی: اگر روش آموزشی برای کودکان سخت یا تخصصی باشد، یا ابزار آموزشی نامناسب مثل زبانهای برنامه نویسی حرفهای به جای زبانهای کدنویسی بلوکی مانند اسکرچ، استفاده شود. بچهها به دلیل متوجه نشدن مفاهیم دچار کمبود اعتماد به نفس شده و جذابیتهای آموزش برای آنها از بین خواهد رفت.
استرس و فشار: اگر مفاهیمی که به کودکان آموزش داده میشود پیچیده یا تخصصی باشد بچهها دچار استرس میشوند که این موضوع باعث تضعیف کودک در فرایند دیگر آموزشها نیز خواهد شد. همچنین همانطور که در بالا اشاره کردیم این امر ممکن است منجر به کاهش اعتماد به نفس و علاقه آنها به یادگیری شود.
اشتباهات مفهومی: اگر مفاهیم آموزشی نادرست، نامناسب یا پیچیده باشد، باعث میشود کودکان دچار اشتباهات مفهومی شوند و ممکن است به عدم درک صحیح مفاهیم هوش مصنوعی منجر شود.
منظور از روش و ابزار مناسب آموزش هوشمصنوعی به بچهها چیست؟
آموزشهای روز دنیا به گونهای طراحی میشوند تا بچهها انگیزهی خود را از دست ندهند برای مثال ما در پیشروبات برای هر گروه سنی دورههای مخصوص همان گروه سنی را برگزار میکنیم که با توجه به سن بچهها ابزار مناسب آن گروه سنی برای آموزشها استفاده میشود. برای بچههای ۵ تا ۷ سال از قطعاتی بزرگتر استفاده میشود که برای بچهها خطرناک نباشد و همچنین متناسب با تواناییهای بچهها باشد اما برای بچههای ۷ تا ۹ سال قطعاتی کوچک تر که قابلیتهای بیشتری دارند استفاده میکنیم.
دورههای آموزش هوشمصنوعی به کودکان در پیشروبات از سن ۹ سالگی آغاز میشود. بچهها در این دورهها به صورت مقدماتی وارد مباحث برنامهنویسی هوشمصنوعی شده و با زبان برنامهنویسی اسکرچ که ما آن را برای این منظور آماده کردیم مفاهیم پایهای هوشمصنوعی و پردازش تصویر را میآموزند.
مزیت دورههای پیشروبات این است که بچهها برنامههایی را که نوشتهاند میتوانند به کمک ربات مشاهده کنند و نتیجهی آن را به صورت عملی ببینند.
چون کدنویسی به زبان اسکرچ بسیار سادهتر از زبانهای تخصصی مانند پایتون است. بچهها درگیر اصلاحات برنامهنویسی یا نحوهی نگارش (سینتکس) نمیشوند و با تمرکز کامل آموزشها را دنبال میکنند.صابر